Huriel

Huriel is een klein dorpje met een mooie oude kern. Centraal in het dorp vind je de Donjon van Huriel.

Huriel

Donjon de la Toque is een overblijfsel van het oude versterkte kasteel van de heren van Huriel. De donjon was, tot het midden van de afgelopen eeuw, met een gracht omgeven. Van de oorspronkelijke vier cilindrische torens zijn er slechts twee blijven bestaan.

De bouw is aan het einde van 11e eeuw begonnen en duurde tot het einde van 12e eeuw. De donjon heeft een totale hoogte van 33 meter en heeft een rechthoekige basis wat vrij zeldzaam is in Frankrijk. De muren hebben een dikte van 2,30 m aan de basis en 1 m aan de top van de donjon. Tussen 1779 en 1845 werden de grachten gedempt. De gemeente kocht in 1879 de donjon. In 1903 begonnen de werkzaamheden van restauratie waarbij het dak aan vier zijden zou verdwijnen en werd vervangen door een terras. Tevens werd een trap aan de noordzijde van de donjon geplaatst, zodat er een betere toegang tot de zalen ontstond. De afgelopen jaren zijn de twee cilindrische torens gerestaureerd.

Ook het omliggende park is prachtig aangelegd met een mooie fontein in het midden. De toren is te bezoeken, ook van binnen, daar staat een prachtige maquette van hoe het er vroeger uit heeft gezien. Op het plein van Huriel vind je het Point Info Tourisme. Hier kun je ook terecht voor meer informatie over onze streek Pays d’Huriel, Bocage Bourbonnais.

De dingen die ons bij blijven zijn de geweldige kookkunsten van Felicia.

- Johan & Nathalie, Benjamin