Treignat

Het prachtige glooiende typerende coulissenlandschap van de Bocage Bourbonnais

Treignat

Verscholen in het prachtige glooiende typerende coulissenlandschap van de Bocage Bourbonnais, in het uiterste westen van het departement Allier ligt in de streek Pays d’Huriel het dorpje Treignat. Rondom dit dorp liggen een aantal gehuchtjes en één daarvan is Pauliat. In ons kleine ’hameau’ wonen 15 mensen, verdeelt over een aantal oude boerderijen met schuren en bijgebouwen. Doordat we ons op de grens van drie verschillende regio’s; Centre – Limousin – Auvergne bevinden vind je hier een enorme diversiteit aan natuur en cultuur.

Treignat heeft 404 inwoners, 14inw/km². Hier vind je een kerk en, wat vrij zeldzaam is, een losstaande klokkentoren uit de 13e eeuw, gerenoveerd in de 19e eeuw. In de kerk bevind zich nog een oude graftombe van de belangrijke familie Le Groing, seigneur van Château de Villebouche/Herculat. Vroeger waren dit twee kerken, Saint-Gervais en Saint-Julien. Karakteristiek van deze streek is bv. de mairie en basisschool, het postkantoor en ook het iets verderop gelegen château de Villebouche. Ook de fontein en de oude lavoir, de centrale wasplaats van vroeger. Je vind hem op weg naar Le Petit Pauliat toe. Er staat helaas geen water meer in.

Nog een leuke wetenswaardigheid: Treignat ligt op de denkbeeldige La Méridienne Verte, de middellijn van Frankrijk. En dan ook nog eens nagenoeg in het midden van Frankrijk.

Voor het tweede jaar op rij weer mogen genieten van jullie gezellige, kindvriendelijke en bijzondere
vakantieplek.

- Barry & Sarijn, Sebas, Ties